Aby poprawić swoje samopoczucie, wcale nie trzeba całkowicie rezygnować z mięsa, dla niektórych ludzi całkowita rezygnacja może być wręcz niebezpieczna dla zdrowia, flexitarian jedynie ogranicza jego spożywanie. ‘’Flexi’’ oznacza, elastyczny wybór posiłków, w dowolnym momencie mogą to być posiłki wegetariańskie lub mięsne. Jest to dieta, która przyczynia się do poprawienia zdrowia i zarazem jest sposobem na pomoc planecie w walce z globalnym ociepleniem.
Spożywanie mięsa, a ekologia
Wysoka ilość spożywanego mięsa przyczynia się do wzrostu temperatury na planecie. Dzieje się tak poprzez wycinkę lasów pod uprawę paszy i poprzez przekształcanie terenów zalesionych w pastwiska. Dodatkowo w krajach rozwijających się jedzenie mięsa jest symbolem statusu i mieszkańcy tych miejsc jeszcze długo nie będą rezygnować z diety bogatej w produkty zwierzęce. Flexitarian dzięki swoim wyborom przyczynia się do zmniejszenia ilość produkowanego mięsa. Co więcej, ludzkość nie jest przyzwyczajona do jedzenia produktów odzwierzęcych w takich ilościach, w jakich dzieje się to obecnie, jeszcze kilkadziesiąt lat temu mięso pojawiało się na rodzinnych stołach w czasie świąt lub ważnych wydarzeń. Flexitarianizm to zatem powrót do zdrowych nawyków naszych przodków i walka o lepszą przyszłość planety.
Dlaczego warto ograniczyć mięso?
Głównym rodzajem mięsa, które należy ograniczyć, jest mięso przetworzone, spożywane w dużych ilościach jest niezwykle szkodliwe, może prowadzić do zachorowania na nowotwory w taki sposób jak tytoń i azbest. Flexitarian https://dietly.pl/blog/czym-jest-fleksitarianizm chroni się przed wystąpieniem raka odbytu i trzustki poprzez ograniczenie spożywania czerwonego mięsa. Produkty odzwierzęce wpływają również na duży odsetek ludzi chorujących na otyłość, znaczenie ma ilość spożywanego tłuszczu i kalorii. Dodatkowo spożywanie dużych ilości mięsa przyczynia się do powstawania chorób serca i cukrzycy. Niestety, w hodowli zwierząt używa się dużych ilości antybiotyków i hormonów, które mają chronić zwierzęta przed chorobami, powodują też szybki przyrost masy; niestety te dodatki mają negatywny wpływ na człowieka. Flexitarian poprzez ograniczenie jedzenia mięsa dostarcza do organizmu mniejsze ilości tych złych substancji.
Co jeść zamiast mięsa?
Mięso to produkt bogaty w białko, które jest niezbędnym składnikiem zdrowej i wartościowej diety. Szczęśliwie wiele innych produktów zawiera podobną ilość białka; są to między innymi wszystkie strączki, tofu. Mięso można też zastąpić jajkami i nabiałem. W naszych czasach na rynku dostępnych jest wiele wegetariańskich produktów zastępujących mięso, są to wszelkiego rodzaju nie mięsa produkowane z fasoli, grochu, soi, wszystkie te produkty być wykorzystane w przepisach jako zamiennik produktów zwierzęcych, od których coraz częściej nie różnią się smakiem. Flexitarian może też korzystać z szerokiego wyboru restauracji serwujących dania bezmięsne. Ta dieta, to nie tylko zdrowe podejście do odżywiania, ale także ciekawa przygoda i odkrywanie nowych smaków.